21. februar 2016.

 
 
Greg Dulli
Dom omladine Beograda
20.02.2016.

 
  Odmah da priznam, nisam prisustvovao koncertu grupe The Afghan Whigs pre nekoliko godina na EXIT-u. To je bila greška koju nisam želeo da ponovim, stoga sam se sa velikim očekivanjem uputio u Dom Omladine da vidim vodju grupe, Grega Dullija, uživo na koncertu koji je deo njegove turneje.

Prvi je na binu izašao italijanski kantautor i roker Manuel Agnelli koji dobro svira gitaru i klavijature i peva na engleskom. U koži od glave do pete, zajedno sa svojim drugarom violinistom iz Rima, dobro je zagrejao publiku . Nije bilo loše pošto saradjuje i snima sa Greg Dullijem već nekoliko godina. Pesme koje je otpevao na italijanskom su mi bile upečatljivije od onih na engleskom.



Greg se pojavio na sceni oko 22:10 sa još jednim gitaristom Amerikancem, basistom Špancem i već pomenutim Italijanima, dakle bez bubnjara. No, svirka nije bila nimalo akustična. Ozvučenje je bilo vrlo glasno tako da smo se mi iz prvih redova vrlo brzo prilagodili na tu jačinu zvuka.

Vrlo raspoloženi Greg, odeven u crno, počeo je sa "if I Were Going" sa albuma Gentlemen (1993) i nažalost to je bila jedina pesma sa te ploče. Preskočio je i album 1965, a sa Black Love (1996) izveo je samo dve pesme i to "Summer's Kiss" i "Step into the Light". Do To The Beast, album iz 2014. godine je bio zastupljen sa "It Kills" i "Can Rova". Ostatak materijala je bio uglavnom sa Dullijevih projekata The Twilight Singers ("Bonny Brae", "Underneath the Waves", "She Was Stolen") kao i projekta The Gutter Twins sa Mark Laneganom ("The Body"). Treba izdvojiti i veoma zapažene numere, koje su svojim izvodjenjem odskočile od ostalih, a to su super senzitivne obrade klasika "Black is the Color" i "My Funny Valentine".

Publika je mirno sedela i uživala u koncertu, osim dvojice ljudi na levoj strani u prvom redu, koje je i sam Dulli primetio pa im je i rekao - Get the fuck out of here!

No, ovaj mali incident nikako nije mogao da pokvari kompletan utisak izuzetnog 90-minutnog nastupa GD-a i njegovih muzičara! Šta reći za Grega? Kakva energija - ma pravi tornado, uragan, cunami i to sve u jednom! Svojim glasom, impozantnim stasom i veštinom na gitari i klavijaturama opčinio je sve u Velikoj dvorani Doma Omladine.



Greg Dulli
nas je počastio i sa nekoliko novih pesama koje će se naći na novom albumu grupe The Afghan Whigs. Rekao je da je ova turneja predstavlja neku vrtu vrsta odmora pre početka snimanja novog albuma. Posle koncerta davao je autograme fanovima na svemu sve što su želeli da im potpiše. Od sinoć četiri albuma The Afghan Whigs iz moje kolekcije, zbog Dulijevog potpisa vrede još više! Nasmejan i dobro raspoložen priredio nam je veče za dugo pamćenje. Nadam se da će sledeci put doći sa novim albumom i matičnom grupom u kompletnom sastavu.

tekst & foto - slobodan vlaketić

 
 

koncerti


Giant Sand
Dom omladine Beograda
29.11.2015.




Električni orgazam
Dom omladine Beograda
27.12.2015.




Tricky
Depo, Beograd
26.01.2016




Ryley Walker
Gun Club, Beograd
06.02.2016.




Stray Dogg
JR Avgust

Lisinski, Zagreb
06.02.2016.




Massimo
Sava Centar, Beograd
14.02.2016.